Гран – при наградата за претставата “Домот на Бернарда Алба”

daf

Домот на Бернарда Алба е добитнок на гран при наградата на овогодишното издание на драмскиот аматерски фестива. Во конкуренција од 14 претстави во саботата жирито во состав Сашко Насев драматург, Силвија Стојановска глумица и Љупчо Георгиевски режисер ја донесоа одлуката оваа награда да припадне на кочанските аматери од ЦК Бели Мугри од Кочани. Режисер на претставата е Кристина Атанасова Арсова ... Повеќе »

Матурантите го полагаа првиот дел од државната матура, мајчиниот јазик

matura

Започна државната матура. Матурантите денес пологаат мајчин јазик. Во четиричасовниот испит, секој ученик треба да одговори на прашањата и да напише есеј од 300 до 500 зборови на тема која е слободно зададена или тема од материјалот што се учи. Во двете средни училишта во Кочани навреме започна полагањето на државната матура. Од СОУ Гошо Викентив се надеваат на одлични ... Повеќе »

Пресс на градоначалникот на Општина Кочани Ратко Димитровски

ratko

Во врска со одлуката на Советот за зголемување на цената на водата и за зголемување на единичната цена за канализација за м3 вода Донесувањето на одлуката за зголемување на цената на водата значи промена на сегашната цена од 31,50 на 35,50 денари. Изразено во проценти, тоа е зголемување за 12,7 % за физичките и 7,44 % за правните лица. Сметам ... Повеќе »

Редовен состанок на градоначалникот со директорите на средните и основните училишта

ekskurzii

Во рамките на редовните состаноци кои се одржуваат со градоначалникот и директорите на Средните и Основните училишта. Тема на овој состанок кој се одржа во СОУ Гошо Викентиев беше уписот на првачињата и подготовките за уписи во средното образование Повеќе »

Јордан Димитров е новиот претседател на СО Кочани

dsc04736

Јордан Димитров е новиот претседател на Советот на Општина Кочани. Со ова е пополнето испразнетото место на првиот меѓу еднаквите во кочанскиот „законодавен дом“, откако претходниот претседател, Иван Иванов, е избран за пратеник… …Изборот на Јордан Димитров е извршен денска на 19 седница на Советот на Општина Кочани, која е во тек. За Димитров позитивно се изјаснија 11 советника од ... Повеќе »

Семинар на тема Методологијата пресметување на цената за собирање,транспорт и селектирање на отпад

seminar

Стопанската комора на Македонија и Здружението на комунални дејности во соработка со Министерството на животна средина и просторно планирање одржаа семинар на тема „Методологијатаза пресметување на цената за собирање,транспортирање и селектирање на отпад„. На семинарот беа присутни претставници од Стопанската Комора, Министерството за животна средина и просторно планирање, општина Кочани и претставници од Комунални претпријатија од Прилеп, Кочани и Скопје, ... Повеќе »

На третиот ден од ДАФ беа прикажани три претстави со различно значење

daf

Вчерашниот ден на програмата на ДАФ беа прикажани три претстави кои беа планирани на програмата во јубилејното издание . Драмското атеље при СОУ Димитар Влахов од Струмица најпрвин ја прикажа претставата Свадбата на Мара во режија на Кире Горгиев, а веднаш по неа во Мултикултурниот центар, членовите на драмската аматерска група од Богданци ја одиграа претставата Љубовна приказна . Режисерот ... Повеќе »

Поради продавање на различен ориз добил кривична пријава

krivicna

  ПС Кочани поднесе кривична пријава против В.С.(40) од Кочани, заради постоење основано сомнение дека сторил две кривични дела „повреда права од индустриска сопственост и неовластена употреба на туѓа фирма“ и „измама на купувачи“. Пријавениот, во февруари 2014 година, во работните простории на фирмата „Бело Злато Аграр“ од с.Спанчево во негова сопственост, со неовластена употреба на обележја на фирмата „БМФ“ ... Повеќе »