ГРАДСКИОТ БАЗЕН ЌЕ БИДЕ ПУШТЕН НА 16 ЈУНИ

Sequence 01.Still002

08.06.2018 -Денеска започна чистењето на градскиот базен, кој се подготвува за старт на овогодишната сезона на капење. Се чистат дното и ѕидовите на базенот, кои од долгото нефункционирање, се наталожени со мул. Паралелно се одвиваат и подготовките на другите објекти во рамките на базенот, се со цел за успешен старт на сезоната. За најмладите кои тука ги учат првите чекори ... Повеќе »

МАКЕДОНИЈА ПРИ ДНОТО СПОРЕД КУПОВНАТА МОЌ И ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНИТЕ

Sequence 01.Still003

Во Македонија со просечна плата од околу 24.000 денари можат да се купат 388 литри бензин, ама проблемот е што најголем дел од вработените со своите плати не се ни близу до просекот, па куповната моќ им се сведува на нешто повеќе од 200 литри. Од поранешните ЈУ републики, со најголема куповна моќ, кога се во прашање дериватите, е Словенија, ... Повеќе »

СРЕДБА НА СТАНКОВ СО ВИТОН И ЖБОГАР НА МОСТОТ НА БРЕГАЛНИЦА

Angela za delegacii vo zrnovci.Still001

06.06.2018 -Градоначалникот на Општина Зрновци, заедно со претставници од Општината, денеска на новоизградениот мост на реката  Брегалница се сретна со Високите гости од Обединетите нации, постојаниот преставник во Македонија Лујза Витон,  и од Европската унија шефот на делегацијата Самуел Жбогар. Гостите беа пријатно изненадени од квалитетот на мостот и од амбиентот во неговата околина, при што го искажаа задоволството што ... Повеќе »

ОЦЕНУВАЊЕ ИЛИ ДЕЛЕЊЕ НА НАГРАДИ ?

Angela za delegacii vo zrnovci.Still002

05.06.2018 -Оценувачка комисија или комисија која ги дели наградите на ДАФ така да секој добие по нешто?. Ова е дилемата која е присутна кај секој познавач или посматрач на аматерските театарски претстави на фестивалот, по објавувањето на Одлуката на комисијата со која се доделени вкупно осум награди, специјално признание и благодарница. На театарските вљубеници веројатно никако не им оди в ... Повеќе »

ЗБУНУВАЧКИ ИМЕНУВАЊА И ПРОПУСТИ НА ФЕСТИВАЛСКАТА УПРАВА

Sequence 01.Still002

404.06.2018 -Збунувачки јазично-терминолошки импровизации и именувања на функции стигнуваат од ДАФ во последно време, што предизвикува разноразни дилеми во јавноста и тоа од повеќе аспекти. Прво, лицето задолжено за секлекција на претставите за учество на фестивалот, или селекторот, се нарекува и изборник, што се совпаѓа со соодветен збор во Хрватска. Понатаму, Жири комисијата која одлучува за наградите сега се именува ... Повеќе »

БИТОЛСКИОТ ИНТИМЕН ТЕАТАР-ДОБИТНИК НА ГРАН ПРИ НАГРАДАТА НА 55-ОТ ДАФ

Sequence 01.Still001

04.06.2018 -Оценувачката комисија по проследувањето на понудените аматерски драмски проекти Одлучи ГРАН ПРИ НАГРАДАТА ЗА НАЈДОБРА ПРЕТСТАВА „ВАСИЛ ЌОРТОШЕВ“ да и ја додели на претставата „МЕЃУ НАС Е ТИВКО“ од авторите: Ана ЖЕЖОВСКА, Валентин ДАМЧЕВСКИ и Симеона ПАВЛОВСКА, која самите ја режираа, за квалитетната колективна игра и вештото извршување на задачите во една комплицирана естетика, а во изведба на Младинска ... Повеќе »

200 Велосипедисти и Планинари учесници на „Осоговската Авантура“

Sequence 01.Still012

Во организација на Организацијата за масовни спортови „Прв до врв“ од Скопје а со техничка поддршка на Неформалното здружение „МТБ – Исток“ се одржа втората велосипедска тура „Osogovo adventure“ на која учествуваа над 200 натпреварувачи и тоа велосипедисти и планинари. Велосипедистите возеа две тури: голема во должина од 48 километри и мала од 38 километри. Учесниците стартуваа од Пониква, на ... Повеќе »

КРСТЕ КРСТЕВ СИ ПОДНЕСЕ ОСТАВКА

Sequence 01.Still001

Шефот на Стручниот Штаб на ГФК „Осогово“ Крсте Крстев си поднесе оставка, која Управниот одбор ја прифатил, со што по само седум месеци соработка, двете страни се разидоа. Крстев беше назначен за Шеф на Стручниот Штаб на почетокот од Ноември 2017 година, откако по повлекувањето на целокупното претходно раководство клубот го презеде на управување таканареченото „Ад Хок“ тело, кое подоцна ... Повеќе »