ВО ТЕРАНЦИ ПРОСЛАВЕНА СТАРА НОВА ГОДИНА-ПЕЕШЕ ЕФТО ПУПИНОВСКИ

slava

Откако на празникот Св. Василиј велики, теранчанските василичари ги посетија домовите на нивните соселани, од кои собираа се што ќе им подарат домаќините, синоќа заедно и едните и другите ја организираа традиционалната општонародна веселба во селскиот дом. Во духот на македонските ора и песни и репертоарот на популарниот Ефто Пупиновски се играше и пееше до доцна во ноќта. На празничната ... Повеќе »

ПАЗАРИТЕ СЕ ПОПРАЗНИ, ПЕНЗИОНЕРИТЕ СЕ ПОВЛЕКОА ОД ТЕЗГИТЕ

pazar

  Иако Комората за трговци од почетокот на годинава врши издавање на лиценци за тезги, поради разноразни информации и дезинформации кои се шират во јавноста, повеќето тезгаџии чекаат разврска на проблемот за потоа да видат што ќе прават. Похрабрите и оние кои немаат што да загубат, се појавуваат на пазарите во Кочани, Виница, Облешево, Делчево и другите градови. Меѓутоа, пензионерите ... Повеќе »

Општинскиот совет ќе ги зајакнува капацитетите со знаење и реализација на проекти

DSC_0014 (Copy)

Општина Кочани влезе во проектот „Зајакнување на општинските совети“, финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), што го реализира Програмата за развој на Обединетите нации – UNDP. Целта на проектот е да ги заживее општинските совети и да ја зајакне нивната улога во локалниот триаголник на власт преку обезбедување знаења за членовите на советите и подобрување на квалитетот ... Повеќе »

Фотоволтаични системи за двете средни училишта и за Општинската зграда во Кочани

fotovoltaici 2

На двете средни училишта во Кочани, „Љупчо Сантов“ и „Гошо Викентиев“ и на општинската зграда ќе бидат инсталирани фотоволтаични системи. Средствата ги доделува Министерството за финансии, преку Проектот за подобрување на општински услуги. Станува збор за грант од вкупно 2 милиони евра кои се обезбедени преку ИПА-компонентата на Европската Унија,а се наменети за набавка на фотоволтаични системи за јавни објекти ... Повеќе »

НА ПОЧЕТОКОТ НА 2019 ГОДИНА ВО ОПШТИНА ЗРНОВЦИ ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРААТ НЕКОЛКУ ЗНАЧАЈНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ВО НАСОКА НА ПОДОБРУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА ЖИВОТ

sa

Градоначалникот на Општина Зрновци, Блаже Станков денеска информираше дека во првите месеци од 2019 година ќе се реализираат неколку значајни проекти кои во основа ќе ги подобрат условите за живот во населените места. Ќе се работи на пробивање тротоари заради поголема безбедност на пешаците, ќе се прошируваат патишта, а ќе се инвестира и во други сегменти. Дел од средствта се ... Повеќе »

ДЕФЕКТОТ НА „ТРОЈКАТА“ ЌЕ БИДЕ ОДСТРАНЕТ И ТАА ЌЕ БИТЕ СТАВЕНА ВО ФУНКЦИЈА

Sequence 01.Still001

Дефектот на ски-лифтот број 3 на Пониква ќе биде одстранет за некој ден, по што истиот ќе биде ставен во функција, а сезоната ќе продолжи, уверува концесионерот кој стопанисува со дел од објектите и механизацијата. Притоа нагласува дека наводите за пропадната ски-сезона се шпекулации, бидејќи спортско-рекреативниот центар ќе им ги пружи вообичаените содржини на посетителите. Истовремено туристичките работници од Пониква ... Повеќе »

ВЕРНИЦИТЕ ГО СЛАВЕА СВ.”ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ” КАЈ МАНАСТИРОТ НА ПОНИКВА

l

Верници, туристи кои се затекоа на Пониква и помагателите на изградбата на Манастирот денеска го празнуваа Св. Василиј Велики во истоимениот манастир на Пониква. Во снежни услови и по студено време на манастирската слава на над 1500 м. Надморска височина, присуствуваа најупорните, кои беа дел од празничната литургија и од обичаите организирани од страна на досегашните кумови. Традицијата на доброволно ... Повеќе »

ПРИХРАНУВАЊЕ И ПОДОБРА ЗАШТИТА НА ДИВЕЧОТ ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ

lov

И покрај значително намалената бројност на дивечот во Ловниот резерват Полаки, одговорните во услови на пообилни снежни врнежи вложуваат додатни напори за прехрнување на елените, срните и дивите свињи. Ситуацијата во ловиштето будно се следи, особено во зимските месеци, при што се води сметка животните да имаат доволно зрнеста храна и сено, како и сол во солиштата. И оваа зима ... Повеќе »