Образование

Штрајк ќе нема и во Кочани

angela za strajk na sonk.Still001

Најавениот штрајк на СОНК не доби подршка од синдикалното членство и од воспитувачите, наставниците и професорите во воспитно-образовните институции во Општина Кочани. Во прилог на тоа зборува консултативниот состанок на градоначалникот со директорите на овие институции, кои ја анализираа состојбата околу подготовките за старт на второто полугодие, објавија дека на 20 Јануари воспитувачи, наставници и професорите ќе бидат на своите ... Повеќе »

Втора награда за ученичката Наде Ефремова од ОУ “Никола Карев”

angela za nagrada za pesnicka.Still001

На традиционалниот VI Меѓународен конкурс за краток расказ и поезија Станислав Препрек распишан од страна на сцена на сите креативци, од Нови Сад, ушествуваа и ученици од ОУ Никола Карев Кочани. Ученичката Наде Ефремова од 6 одд при ОУ Никола Карев Кочани во категорија поезија за основци го освои второто место со песната Кочансикот ориз наше препознавање. Повеќе »

Младинската организација Авангарда од СОУ “Гошо Викентиев” изработија новогодишни честитки

Angela za avangarda.Still001

Младинската организација Авангарда при СОУ Гошо Викентиев успешно ке го заврши првото полугодие од оваа учебна година. Реализирани се сите активности кои беа планирани во програмата. Бојана Китанова член на младинската организација од ова училиште изјави дека соработката со останатите училишта од регионот е една од позначајните реализирани активности за ова полугодие, а за новогодишните празници средношколците ке подготвуваат честитки ... Повеќе »

ОУ “Малина Поп Иванова” доби зелено знаме

Sequence 01.Still002

Како дел од програмата на еколошката едукација во македонскиот образовен систем по објавениот конкурс од страна на основните, средните училишта и градинките, ОУ Малина Попиванова од Кочани е добитник на зелено знаме. Комисијата првично се водеше согласно наведените услови во Конкурсот, а потоа согласно наведените критериуми за наградување за секое ниво одделно, односно за зелено знаме, сребрено и бронзено ниво. ... Повеќе »

Заврши проектот на пуштање хибридни колектори во ДГ “Павлија Велјанова”

Angela za gradinka.Still001

Со пуштањето во употреба на новите Сончеви електрични колектори за намалување на емисии на ЦО2 во детската градинка клон 1 ке се заштеди на ЦО2 емисиите за 5 тони годишно. Во петокот во просториите на детската градинка Павлина Велјанова клон 1 беа пуштени во употреба сончевите колектори, а за утре координаторот на овој проект организира свеченост по повод завршувањето на ... Повеќе »

Во ДГ “Павлина Велјанова” – клон 1 инсталирани хибридните сончеви колектори

angela za proekt gradinka.Still001

Во просториите на клон 1 на Детската градинка „Павлина Велјанова“ во Кочани беше пуштена во употреба опремата  на инсталираните хибридни сончеви колектори, како дел од проектот „Сончева, електрична и топлинска енергиа за намалување на емисиите од СО2 од градинка“, реализиран во соработа на  Здружението на граѓани „Лак“, Глобалниот еколошки фонд-мали грантови, Општина Кочани и детската градинка. Општината Кочани е партнер ... Повеќе »