Образование

Матурантите полагаа трет дел од државната матура

Sequence 01.Still001

Полагањето на државната матура се одвива според планираната програма. Денеска матурантите од двете средни училишта полагаа по предметот математика. Во СОУ Љупчо Сантов се одржа полагањето и за матурантите од среднното општинско училиште Гошо Викентиев. Директорот на гимназијата ЛАзар Димитријев изјави дека очекува матурантите да постигнат одлични резултати на овогодишното полагање. Државна матура ке се полага и на 19 јуни ... Повеќе »

Одбележан патрониот празник на ОМУ “Ристо Јуруков”

Sequence 01.Still003

Учениците и наставниците од ОМУ Ристо Јуруков синока со заеднички концерт го одбележаа патрониот празник на училиштето. Концертот беше подготвен по мотивите на народното творештво, а со него завршија и активностите за оваа учебната година. Концертот се одржа во амфитеатарот на економскиот факултет , а беше проследен од многу гости љубители на народната музика. Повеќе »

Започна полагањето на Државна матура

Sequence 01.Still001

Матурантите денеска полагаат држана матура по предметот македонски јазик и литература. Полагањето започна во 10 часот и се помина во најдобар ред, изјавија од средните училишта. Во СОУ Љупчо Сантов државна матура полагаа 186 ученици. Полагањето продолжува и на 15 јуни кога учениците ке полагаат странски јазик, на 17 јуни се полага математика а на 19 јуни учениците ке полагаат ... Повеќе »

Осумдесени роми од источниот регион ќе го дооформнуваат своето образование

001M600.Still004

Од наредната недела осумдесетина роми од Пехчево, Берово, Делчево и Виница, ќе го дооформат своето образование. На половина од нив ќе им се овозможи да се стекнат со диплома за завршено средно, а останатите ќе добијат диплома за завршено основно образование. Во изминативе пет години своето образование успеале да го дооформат 130 роми. Со стекнувањето на дипломи овие лица успеале ... Повеќе »

Во дворот на ОУ “Никола Карев” уништени повеќе зимзелени дрвца

Sequence 01.Still001

Приказната се повторува веке трета година.Несовесни граѓани ги уништуиваат дрвцата засадени во дворот и ја нарушуваат околината,нанесувајки и штета и правејки голема материјална штета.Во изминатите два дена п0овторно на потег се зимзелените дрвца во дворот на училиштето,кои крадците ги искорнале од земјата и го однеле во непознат правец. Зимзелените дрца и педесетината трендафили се донација од компанијата Флорис,кој секоја година ... Повеќе »

Подготовки околу матурската прослава на СОУ “Љупчо Сантов”

Sequence 01.Still001

Веднаш по матурантите од СОУ Гошо Викентиев, наредниот ден во четврток на матурска прослава ке заминат и учениците од гимназијата Љупчо Сантов. Атмосферата се загрева , а од училиштето подготвени за свечено испракање на уште една генерација ученици. Во органзацијата на прославата на матурската вечер како и секоја година така и оваа се вклучени сите вработени во гимназијата како и ... Повеќе »