Образование

Прием на 25 дечиња во ДГ “Павлина Велјанова” како дел од проектот Инклузија на деца Роми

Angela za deca romi vo gradinka.Still001

Релизацијата на проектот Инклузијана деца Роми во детската градинка Павлина Велјанова продолжи со неговата реализација и оваа учебна година. 25 дечиња роми од денес ке започнат да ја посетуваат детската градинка со што и тие ке имаат можност да бидат дел од комбинираната детска установа. По тој повод во детската градинка клон 4 во близина на ОУ Раде Кратовче денеска ... Повеќе »

Градоначалникот Ратко Димитровски на редовен состанок со директорите на основните, средните училишта и Д.Г “Павлина Велјанова”

angela za sostanok so direktori na skoli.Still001

На иницијатива на градоначалникот на Општина Кoчани пред почетокот на новата учебна година се одржа редовен работен состанок со директорите на основните и средни училишта и градинката Павлина Велјанова. На дневен ред беа неколку теми меѓу кои најмногу се разговараше за уписот на првооделенците во основните и учениците од прва година во средните училишта. Директорите ја дадоа конечната бројка на ... Повеќе »

Започнаа уписите на факлутетите

adrijana za upisi na fakultet.Still001

Денеска стартуваа уписите за првиот уписен рок на универзитетите во државава. На Економскиот факлутет во Кочани кој е во состав на Универзитетот Гоце Делчев денеска околку 20-тина студенти поднесоа пријави за студирање во новата 2014/15 година. Околу 750 индекси ги очекуваат бруцошите во Кочани. Повеќе »

Повик ја јавен протест на 1-ви Август

sonk

Претседателите на синдикалните организации од образованието науката и култрата синоќа одржаа подготвителен состанок за Јавниот протест што на 1-ви август во Петок ќе се одржи пред Министерството за образование и наука на РМ. Повеќе »

Започна уредувањето на библотеката во ОУ Малина П Иванова

malina

Денеска започнаа активностите околу уредување на училиштето Малина Поп Иванова . Пред се започнаа со уредување на веке најавената библиотека која ке се реновира со финансиски средства од Мировнииот корпус на иницијатива на волонтеркста Карен Ослон.Истовремено се работи и на санирање на санитарните јазли во училиштето и замена на подот во неколку училници и канцеларии Активностите околу реновирањето на ОУ ... Повеќе »