Занимливости

Денот на шегата одбележан и во Оризари, Грдовци и Тркање

Sequence 01.Still002

Првоаприлкото празнување учениците од Основното училиште „Крсте петков Мисирков3 од населбата Оризари го запоичнаа од дворот на училиштето за да потоа прошетаат покрај кејот на Оризарска река,следени од љубопитните родители и најблиски на учениците. И учениците оид Подрачното училиште Моша Пијаде во село грдовци пред училиштето во маски и со бројни љубопитни погледи го одбележаа први април денот на шегата.Јунаците ... Повеќе »

Одбележан светскиот ден на шегата 1- Април

Sequence 01.Still001

Најмалите од градинката Павлина Велјанова и основците од учииштата од општината продефилираа по улиците во центарот на градот и заеднички го одбележаа денот на шегата 1 април. На летната сцена на центарот за култура Бели Мугри денеска може да се видат најразлични маски на познати јунаци, принцези, доктори и уште многу други интересни маски . Со насмевка на лицата придружувани ... Повеќе »

Куче скитник го уништил автомобилот на човекот кој го удрил

1503120142mn0

Невообичаен настан бил забележан во Кина, кога куче скитник, откако возачот го удрил и побегнал со автомобилот, се вратил со својата “екипа” и му го уништил автомобилот. Кучето се вратило и го пронашло автомобилот на човекот кој го удрил, а потоа го изгризал. Возачот не би ни знаел дека тоа го направиле кучињата, но еден од неговите соседи го забележал ... Повеќе »

Грнчарскиот занает полека изумира

kiro za grncarstvo.Still001

Грнчарскиот занает полека изумира. Последните грнчари кои се од Злетово ке ги сретнете на пазарите во кочани и Штип. На пазарот во четврток Славица лазарова со сопругот ги нјудеа грнчарските производи изработени од квалитетена глина и со многу мерак и љубоив.Најбарани секакоо беа земјените тави со и без капак за подготовка на тавче гравче. Грнчарските проижзводи се поретко се купуваат ... Повеќе »

Доклевскиот бунар спомен и традиција

Kiro za doklevski bunar.Still001

Ретки се спомениците од материјалната и нематеријалната култура во општина Кочани кои зборуваат за минатото,традициите обичаите. Мегу ретките објекти кои сеуште му пркосат на времето е и доклевскиот бунар сместен во централното градско подрачје онаму каде што некогаш започнувале доклевското маало. Доклевскиот бунар вака изгледаше пред шест години кога камерата на ТВ Кочани подготви репортажа за него, бележејки ги спомените ... Повеќе »

Животот во Европа е најевтин во Македонија и Молдавија!

1300big

Картата ја покажува разликата во трошоците за живот во Европа. За нејзиното составување се користено податоци од најголемата база со податоци за градовите и земјите во светот. Индексот на потрошувачките цени (CPI, Consumer Price Index) се користи за да се утврди разликата во трошоците за живот меѓу земјите. Се земаат предвид цените на стоките во потрошувачката кошница, транспортните трошоци, рестораните ... Повеќе »