Вести

Инфраструктурни проекти на Општина Кочани

index

Локалната самоуправа од Општина Кочани продолжува со активностите за урбанизација на централното градско подрачје со обнова на старите веќе дотраени и безлични тротоари и улици со нивна целосна реконструкција. Овие проекти освен што ќе го подобрат постоечкиот инфраструктурен план ќе обезбедат и поголема безбедност во животот на граѓаните. Новината годинава е што во сите овие проекти делумно се вклучени и ... Повеќе »

Редовна крводарителска акција на Црвен Крст Кочани

index

Црвен крст од Кочани секој последен четврток од месецот организира крводарителска акција за граѓаните од општина Кочани. На денешната акција до 11 часот вкупно 20 граѓани дарувале крв. Од одделението за трансфузиологија задоволни од масовноста и од собраните количини крв. - Ние од одделенето за трасфузиологија сме задоволни од спроведувањето на оваа крводарителска акција. До сега до 11 часот 20 ... Повеќе »

Апел до невработените лица здраствено да се осигураат

300px-General_hospital_Kočani

Општина Кочани е на самото дно, според процентот на регистрирани невработени лица кои го имаат регулирано здравственото осигурување, поради што истите се изложени на повеќекратно повисоки издаоци при лекувањето и вкупните здравствени услуги. Поради ваквата состојба, од Здружението на приватните лекари денеска упатија апел до невработените да се пријават во Подрачната единица за здравствено осигурување со цел да го регулираат ... Повеќе »

Оу Кочо Рацин с.Блатец – Еко училиште

3_29_10_2012_15_15_51_0185

Како резултат на неколкугодишната работа во рамките на програмата за ,, Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем “ , годинава ОУ ,, Кочо Рацин ” од с. Блатец се здоби со статусот, Еко училиште со Сребрено ниво. Интернационалниот сертификат за училиштето беше доделен на Еко самитот кој се одржа на 5 ти март во скопје, каде присуствуваа претставници ... Повеќе »

Дождот носи поволности за есенските посеви

nivi1

Сеидбата во кочанско е во завршна фаза. Според земјоделските експерти, дождовите што паѓаат деновиве и влажноста во почвата поволно ќе се одразат врз сеидбата на житните култури, како и врз вегетацијата на другите есенски посеви. Валентин Захариев од Агенцијата за поттикнување на земјоделството вели дека есенските посеви се во добра кондиција, со добар состав на растенија по единица површина, а ... Повеќе »

Кочани ќе добие 16 новоизградени улици

index

Со кредит во износ од 1. 1 милион евра позајмица од Светска банка општина Кочани во следниот период ќе започне со реализација на проектот за  изградба на 16 улици во градот. Станува збор за проект кој беше планиран уште пред шест месеци а сега е во финална фаза на својата  изработка. Досега за изградба се договорени и одобрени  вкупно 5 ... Повеќе »