Вести

НА ПОЧЕТОКОТ НА 2019 ГОДИНА ВО ОПШТИНА ЗРНОВЦИ ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРААТ НЕКОЛКУ ЗНАЧАЈНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ВО НАСОКА НА ПОДОБРУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА ЖИВОТ

sa

Градоначалникот на Општина Зрновци, Блаже Станков денеска информираше дека во првите месеци од 2019 година ќе се реализираат неколку значајни проекти кои во основа ќе ги подобрат условите за живот во населените места. Ќе се работи на пробивање тротоари заради поголема безбедност на пешаците, ќе се прошируваат патишта, а ќе се инвестира и во други сегменти. Дел од средствта се ... Повеќе »

ДЕФЕКТОТ НА „ТРОЈКАТА“ ЌЕ БИДЕ ОДСТРАНЕТ И ТАА ЌЕ БИТЕ СТАВЕНА ВО ФУНКЦИЈА

Sequence 01.Still001

Дефектот на ски-лифтот број 3 на Пониква ќе биде одстранет за некој ден, по што истиот ќе биде ставен во функција, а сезоната ќе продолжи, уверува концесионерот кој стопанисува со дел од објектите и механизацијата. Притоа нагласува дека наводите за пропадната ски-сезона се шпекулации, бидејќи спортско-рекреативниот центар ќе им ги пружи вообичаените содржини на посетителите. Истовремено туристичките работници од Пониква ... Повеќе »

ВЕРНИЦИТЕ ГО СЛАВЕА СВ.”ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ” КАЈ МАНАСТИРОТ НА ПОНИКВА

l

Верници, туристи кои се затекоа на Пониква и помагателите на изградбата на Манастирот денеска го празнуваа Св. Василиј Велики во истоимениот манастир на Пониква. Во снежни услови и по студено време на манастирската слава на над 1500 м. Надморска височина, присуствуваа најупорните, кои беа дел од празничната литургија и од обичаите организирани од страна на досегашните кумови. Традицијата на доброволно ... Повеќе »

ПРИХРАНУВАЊЕ И ПОДОБРА ЗАШТИТА НА ДИВЕЧОТ ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ

lov

И покрај значително намалената бројност на дивечот во Ловниот резерват Полаки, одговорните во услови на пообилни снежни врнежи вложуваат додатни напори за прехрнување на елените, срните и дивите свињи. Ситуацијата во ловиштето будно се следи, особено во зимските месеци, при што се води сметка животните да имаат доволно зрнеста храна и сено, како и сол во солиштата. И оваа зима ... Повеќе »

Службите на терен ги расчистуваат патиштата во градот и населените место во Кочани.

DSC_0029 (Copy)

Синоќешните и денешните врнежи од снег го отежнаа движењето на возилата и пешаците. Надлежните служби се континуирано на терен и сообраќајниците во Кочани се одржуваат во проодна состојба. Расфрлани се песок и сол, а секаде каде што имало можност поминала механизација за расчистување на снежната покривка. – Активностите започнаа од вчера напладне, по најавата за временските услови што претстојат, работевме ... Повеќе »

ДЕБЕЛАТА СНЕЖНА ПОКРИВКА ПРЕДИЗВИКА ОТЕЖНАТО ОДВИВАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВО ГРАДОТ И РЕГИОНОТ

tt

Малку повеќе снег и големи проблеми во речиси сите сегменти на функционирањето на градот. Таков е впечатокот од борбата со снежните врнежи која денеска се одвиваше во градот и пошироко. Возилата забавено се движеа по градските сообраќајници и кон селата, пешаците со тешкотија се движеа по тротоарите и мермерните плочници во трговскиот. Дури и тезгаџиите и пазарџиите се откажаа од ... Повеќе »