Вести

СО ГАЛА КОНЦЕРТ НА ПЛОШТАДОТ “АНГЕЛ ВИНИЧКИ“ СЕ ЗАОКРУЖИ 33-ОТ МФФ “ИСТИБАЊСКО ЗДРАВОЖИВО“

DSC_1256

Со роденденска торта и силни љубовни, пријателски, колегијални прегратки, танц и оро се заокружи 33-то издание на МФФ “Истибањско Здравоживо“. Фолклористите дефинитивно се фаворити на виничката публика, плоштадот никогаш не бил исполнет со толкав број на луѓе кои со љубопитство го следеа настапот на сите учесници. Солидната бројка на членови во “Китка“ сама по себе повлекува публика од сите возрасти, ... Повеќе »

ИНИЦИЈАТИВЕН ОДБОР ЗА СПАС НА ГФК ОСОГОВО – КОЧАНИ

Sequence 01.Still001

На иницијатива на голем број симпатизери, спортски работници и поранешни членови на ГФК Осогово, се формира Иницијативен одбор за спас на ГФК Осогово кој заклучи следново: Сведоци сме дека ветувањата на актуелното раководство на ГФК Осогово во моментот кога го презедоа клубот не се остварија и клубот не е на ниво кое го заслужува и мора да го има. Се ... Повеќе »

ЗАДОЦНЕТАТА ИСПОРАКА НА СУРОВИ ДРВА ГИ ЗАГРИЖУВА ГРАЃАНИТЕ

Drva-za-grijanje-980x556

Подружницата Осогово на Македонски шуми, и годинава им создава главоболки на граѓаните бидејќи ги снабдува со сурово огревно дрво речиси пред самиот старт на грејната сезона. За да стигне да ги испорача договорените количини, вработени во Подружницата неофицијално велат дека деновиве се сечат дрва покрај патишта, и каде што е планирана и непланирана сеча. Со задоцнетата достава на огревот се ... Повеќе »

Општина Кочани очекува финансирање на повеќе значајни проекти

Sequence 02.Still002

Во периодот од јануари до септември Општина Кочани поднесе вкупно 23 апликации за проекти преку повеќе програми од различни области. Од нив осум се одобрени, седум се во тек на реализација, 14 се во процедура, а еден е одбиен. До Програмата за прекугранична соработа, во партнерство со општина Разлог е поднесен проектот „Регулација на дел од кејот на Кочанска Река ... Повеќе »

НА КОГО МУ ТРЕБАШЕ ГМО АФЕРАТА СО КОЧАНСКИОТ ОРИЗ ?

images

На кого му требаше ГМО аферата со кочанскиот ориз пред стартот на жетвата, ако како што се размотува клопчето, испаѓа дека прашината се кренала само за да ја однесе ветрот. Се повеќе станува јасно дека од некакво крупно откритие нема ништо, бидејќи работите се повеќе се релативизираат и се поврзуваат со скорешното донесување на законските измени во оваа сфера кои ... Повеќе »

Манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз“ – спој на традицијата и современиот уметнички израз

denovi na kocanskiot oriz 2018 (1)

Од 27 до 29 септември, во Кочани ќе се одржи 27. издание на манифестација „Денови на кочанскиот ориз“. – Годинава културните содржини од оваа манифестација се сместени во три дена и ќе се одржат во Градскиот парк. Започнуваме со традиционалниот избор на жетварска убавица, кој ќе биде збогатен со настапите на танчарите Илија Карадакоски и составот Eat the Beat. Во ... Повеќе »