Вести

Возачите во своите автомобили од денеска задолжително ќе мора да носат зимска опремa

Sequence 01.Still022

Од денеска почнува да важи задолжителната обврска за носење зимска опрема во возилата која ќе трае до 15 март. Возачите кои нема да ја почитуваат ќе бидат казнети со 45 евра во денарска противвредност или со 25 негативни бодови. Потсетуваме дека под зимска опрема на моторни возила чија маса не надминува 3.500 кг. се подразбираат зимски гуми на сите тркала, ... Повеќе »

МИРЕН ПРОТЕСТ НА ЛИЦЕНЦИРАНИТЕ ТАКСИ ПРЕВОЗНИЦИ ВО КОЧАНИ

Sequence 01.Still002

Лиценцираните такси превозници, со 60тина автомобили денеска протестираа низ улиците во градот со што  го искажаа својот револт од се поголемиот број на диви такси превозници кои без лиценци и фискални сметки вржат такси превоз . Тие побараа од надлежните да излезат на терен со поголеми инспекциски контроли , бидејки само така ке се намали бројот на дивите таксисти. Според ... Повеќе »

ИЛИЈЕВ: РАБОТИМЕ НА ТЕМЕЛНО И ДОЛГОРОЧНО РЕШАВАЊЕНА ТАКСИ ПРЕВОЗОТ

Sequence 01.Still002

Протестното возење по централните градски улици на лиценцираните и уредни такси превозници, кое за крајна цел има регулирање на состојбите во оваа сфера, наиде на реакција на градоначалникот Николчо Илијев, кој истакна дека начинот на кој тие се борат е нивно демократско право и дека тој лично и опоштината прават напори за надминување на проблемите. Истакнувајќи дека во изминатата година ... Повеќе »

Советот на Општина Кочани изгласа ребаланс и измени на неколку развојни програми

Sequence 01.Still001

Со цел да ги усогласи со релабансот на Буџетот, Советот на Општина Кочани, на 18. седница изгласа измени на неколку тековни развојни програмски документи. Поради добиените пониски цени на јавните набавки и претстојната сезона, за 3,8 милиони денари се намалени средствата во Програмата за за уредување на градежното земјиште за 2018 година. Зголемени се сумите за програмите за одржување на ... Повеќе »

Стручна екипа на археолози започнаа со археолошките истражувања на локалитетот Кременик

Angela za arheloloski istrazuvanja.Still001

Во организација на музејот „Теракота“ од Виница на ден 05.11.2018 год. започнаа археолошките истражувања по пат на рекогносцирање на локалитетот кој се наоѓа на локација катастерски нотирана како Кременик, во атарот на село Драгобраште во општина Виница.Истражувањата се вршат под раководство на стручна екипа археолози во следниот состав: Јулијана Иванова и Благица Стојанова археолози од виничкиот музеј и Илинка Атанасова ... Повеќе »

Во Кочани се откриваат по 100 нови дијабетичари годишно

Angela za arheloloski istrazuvanja.Still002

Повеќе од 100 тинановидијабетичарисеоткриваатгодишновоКочани.Однивполовинасе на инсулинскатерапија.Бројкатанадијабетичарипостојано е вопораст. Во Кочани се движи околу 2.500, од нив повеќе од 700 се на инсулин. За жал секојдневно се намалува и старосната граница на заболени лица. Се повеќе млади и деца добиват шеќерна болест. Дијабетичарите во изминатиот период реагираа на реалниот проблем со неквалитетен инсулин и апарати за мерење на шеќерот во крвта. ... Повеќе »