Дневна архива: April 9, 2019

Започна проектот „Екоградини во детските градинки“

Денеска, во објектот „Бамби“ на Детската градинка „Павлина Велјанова“, започна проектот „Екоградини во детските градинки“ од програмата „Еразмус плус“, во кој се вклучени градинки од Македонија, Хрватска и Бугарија. Со проектот се опфатени вработените во институциите од претшколска возраст, со голема вклученост и на најмладите сограѓани. – Целта на проектот е децата од детските градинки да се стекнат со основни ... Повеќе »

ВРНЕЖИТЕ ДОБРЕДОЈДЕНИ ЗА ПОСЕВИТЕ И ПРОЛЕТНАТА СЕИДБА

Sequence 01.Still001

Врнежите, кои според метеоролозите ќе продолжат и во наредните денови, конечно ја прекинаа долготрајната суша и донесоа значително подобра хидролошка ситуација во регионот. Засега како порачани се таканаречените морски врнежи, кои се карактеризират со умерен дожд кој идеално ја навлажнува почвата. Токму неопходната влажност ќе им спасоносно влијание врз есенските и пролетните посеви и ќе овозможи оптимални услови за поникнување ... Повеќе »

Озеленување на новите жардиниери на улиците „Никола Карев“ и „Тодосија Паунов“

DSC_0041 (Copy)

Привршуваат работите за изградба на жардиниерите на улиците „Никола Карев“ и „Тодосија Паунов“. Деновиве, Комуналното јавно претпријатие „Водовод“ врши нивно озеленување. Во армирано-бетонските монтажни елементи се засадуваат зимзелени и грмушести растенија што ќе придонесе за зголемување на зелената маса на дел од најфрквентните улици во централното подрачје на Кочани. Дополнително ќе се посее трева и други украсни растенија што ќе ... Повеќе »