Месечна архива: April 2019

ОДБЕЛЕЖАНИ 114 ГОДИНИ ОД СМРТА НА НИКОЛА КАРЕВ

Во месноста Свиланово, во близината на Рајчани, Кочани ја одбележа 114-годишнината од смртта на македонскиот револуционер и учител, претседателот на Крушевската република, Никола Карев. Граѓани од Кочани и Чешиново-Облешево, ученици од ОУ „Никола Карев“, членови на Извидничкиот одбор „Ластовица“ му дадоа почит на големиот македонски револуционер, кој загинал на 27 април 1905 година, во близина на кочанското село Рајчани. Во ... Повеќе »

ЗАПОЧНУВААТ ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА

Sequence 01.Still004

Последната недела пред Велигден е страдална недела. Според православниот христијански календар денес е Велика Среда, денот кога Јуда го извршил предавството. Православниот црковен храм „Свети Великомаченик Георгиј“ од утре Велики Четврток започнува со светите божествени литургии. Велики Четврток е ден кога се фарбаат велигденските јајца. Сега се наоѓаме во средината на Страдалната седмица, седмица која е полна со важни настани ... Повеќе »

ВИСОКИ НАГРАДИ ОСВОЕНИ НА ДРЖАВНИОТ НАТПРЕВАР

ii

Вработените во ОМУ Ристо Јуруков денеска на прес конференција пред медиумите ги соопштија резултатите што ги постигнале од учеството на државни натпревари. Учениците Михаил Митев и Ана Јорданов , со освоени 100 поени освоија специјална награда на Натпреварот по солфеж и теорија. Сите ученици за државниот натпревар по солфеж и теорија се подготвуваа под менторство на наставникот Благој Николов. Инструменталната ... Повеќе »

ОДРЖАН РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР НА УЧИЛИШНИ ХОРОВИ И ОРКЕСТРИ

DSC_0007 (Copy)

Хоровите на основните училишта „Св. Кирил и Методиј“ и „Никола Карев“ и мандолинскиот оркестар на ОУ „Никола Карев“ освоија први места и ќе го претставуваат регионот на Државниот натпревар што традиционално се одржува во Кавадарци.   Ова се резултатите од Регионалниот натпревар на училишни хорови и оркестри што се одржа во ОУ „Св. Кирил и Методиј“, а на кој настапија ... Повеќе »

МИХАИЛ РЕНЏОВ НА СРЕДБА СО СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ОД “ЉУПЧО САНТОВ”

DSC_0050 (Copy)

По повод Светскиот ден на книгата и авторското право, Средното училиште „Љупчо Сантов“ и професорот по македонски јазик и литература Доне Донев, организираа литературна средба на средношколците со поетот Михаил Ренџов. Покрај делото „Псалми“, коешто е средношколска лектира, тема на разговор со поетот Ренџов беше неговото творештво и книгата воопшто. – Едно време беше поинаку, Светскиот ден на книгата ја ... Повеќе »

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

DSC_0024 (Copy)

Со читање на светската и на македонската порака, Библиотеката „Искра“ од Кочани го одбележа Светскиот ден на книгата и на авторското право.   Одре Азуле, генералниот секретар на УНЕСКО, кој годинава ја напиша светската порака ги нарекува книгите прозорци кон нашата душа и пат кон заемното почитување и соработка меѓу луѓето, независно од границите и различностите.   „Книгите се наши ... Повеќе »