Дневна архива: January 8, 2019

ИН МЕМОРИАМ

ff

На 6. Јануари, на своето работно место, ненадејно почина коментаторската атракција на Грдовци и Кочани, Венцислав Симеонов Брацо. Човекот со големо срце и неизмерна позитивна енергија, долги години остваруваше повремена соработка со Телевизија Кочани, коментирајќи машки и женски фудбал, футсал и кошарка. Особено беше познат по атмосферата што ја создаваше за време на коментирањето, со неговата динамика и емоции. Највозбудливо ... Повеќе »

Студот им се заканува на овошките, сушата на сточарите

Sequence 23.Still003

Поларната зима се чини и годинава ќе остави сериозни последици кај овошните и лозовите насади, кои подоцна негативно ќе се одразат врз вегетацијата и родот. Од тоа се плашат земјоделците, односно овоштарите и лозарите, кои неколку години наназад никако да се израдуваат на богат и квалитетен род. Таков е случајот со сопствениците на насади со вишна, кајсија, цреша. Дотолку повеќе ... Повеќе »

Бадниковите поворки во Кочани го најавија Христовото раѓање

Sequence 23.Still002

И во Кочани повеќе од 150 дечиња беа дел од Бадниковите поворки кои во неделата пеејќи ја песната „Вечниот Бог“ го најавија раѓањето на Исус Христос. Детскиот ангелски глас ечеше низ кочанските улици . Поворката започна од православниот храм „Св. Великомаченик Ѓорги“ и низ централните улици во градот бадниковата поворка беа поздравени од голем број верници. Бадниковите поворки во Кочани ... Повеќе »

За Бадник во Виница за прв пат Бадникови поворки

Sequence 23.Still001

Детскиот ангелски глас кој ечеше низ виничките улици со песната “Вечниот Бог“ масовно ги анимираше православните верници да излезат и да ја поздрават првата детска Бадникова поворка во Виница. Преку 100 дечиња на возраст од 3-13 години го најавија големиот христијански празник Божиќ, а пештерата која го симболизира раѓањето Христово како подарок од манастирот во Рајчица, сите заеднички ја донесоа ... Повеќе »