Дневна архива: November 1, 2018

Од Понеделник започнува Саемот на книгата

saem

Саемот на книгата кој секоја година се одржува во рамките на одбележувањето на месецот на книгата, ке започне во понеделник. Свеченото отворање на саемот е закажано за во 12 часот.Со завршувањето на самоет на книгата , на 10 ноември , завршуваат и активсностите за одбележување на месецот на книгата во кои се одржаа повеке културни активности, промоции и литературни читања Повеќе »

Литературниот клуб “Копнеж” организираше литературно читање во ОУ Малина Попиванова

sss

По повод месецот на книгата , членовите на ЛК Копнеж пред учениците од ОУ Малина Попиванова се претставија со свои лични пишани творби и пишани дела, а со тоа и го започнаа литературниот караван низ основните училишта.   Литературно читање ке се одржи и во останатите училишта, а покрај писателите, и учениците ке имааш можност да ги презентираат свиоте литературни ... Повеќе »

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД РОДОТ, НО НЕ И ОД ОТКУПОТ

images

При неодамнешната посета на селото Новоселани, општина Чешиново-Облешево, во кое живеат педесетина жители, екипата на Телевизија Кочани наиде на двајца земјоделци кои се подготвуваа за на поле. Иако нивните ниви се на периферијата од најплодното Кочанско Поле, сепак велат дека се задоволни од просечните приноси кај оризот, но не и од откупот. Во изминатите години пробале да произведуваат од турските ... Повеќе »