Месечна архива: October 2018

Градежни активности на неколку улици и патишта во Кочани

DSC_0013 (Copy)

Наскоро се очекува да започнат градежните активности за асфалтирање на улицата „Кресненско востание“во населбата Усова Чешма во Кочани.   Според стручните служби од Општина Кочани, тендерската постапка е на самиот крај. За изведувач е избрана градежната компанија „Бони интерградба“ од Штип, а по спроведената електронска аукција, за асфалтирање на оваа улица ќе бидат наменети 1.985.500 денари.   – Тоа се ... Повеќе »

Во село Јакимово по шест децении асфалт доби најдолгата улица

Sequence 01.Still015

Најстарите жители во село Јакимово конечно начекаа да газат по асфалт. Вчера се асфалтираше улица во должина од 450 метри. Со оваа улица практичо се заокружи тендерот од 10 милиони денари општински средства со кој Виница заокружи асфалтирање и реконструкција на 2800 метри, од кои 1600 се во градот, останатите во селата. Повеќе »

Реализирана една од најуспешните наводнителни сезони

Sequence 01.Still001

Деновиве заврши овогодишната наводнителната сезона Хидромелиоративниот систем Брегалница, со кој стопанисува истоименото Водостопанско претпријатие. Ако се земе во предвид дека вкупните резерви на почетокот на мај изнесуваа околу 115 милиони кубици вода а сега се преостанати нешто повеќе од 40тина милиони, се добива податок дека се потрошени над 75 милиони кубици вода од Акумулацијата Брегалница. Меѓутоа, количините се значително поголеми ... Повеќе »

Ново комунално возило за КЈП „Водовод“ – донација од Владата на Швајцарија

DSC_0301 (Copy)

Комуналното јавно претпријатие „Водовод“ го прими новото возило, „канал-џет“, донација во рамките на Проектот за третман на отпадните води – Кочани, кој е финансиран од Владата на Швајцарската Конфедерација, Министерството за животна средина и просторно планирање на Р Македонија и Општина Кочани.   Возилото е специјализирано за чистење на канализациската мрежа и со неговата набавка се олеснува нејзиното одржување и ... Повеќе »

Отворен Туристичкиот инфоцентар „Пониква“ на Осоговските Планини

DSC_0003 (Copy)

На надморска височина на околу 1600 м, на Осоговските Планини, со проект на Центарот за развој на Источниот плански регион поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка преку Програмата за зачувување на природата е изграден Туристичкиот инфоцентар „Пониква“.   На промоцијата на Инфоцентарот „Пониква“, во присуство на заменик-амбасадорот на Швајцарија Стефане Томажиан, амбасадорот на Европската Унија Самуел Жбогар и ... Повеќе »