ИН Мемориам за Ристо Георгиев – Пирката

По кратко боледување во Кочани почина Ристо Георгиев,Пирката,еден од основополжниците на Кочанското борење,и основач на Боречкиот клуб Спартак.погребот е извршен денеска на градските гробишта во Кочани

ОФФТОН: По кратко боледување вчера во Кочани во 74-та година од животот почина Ристо Горгиев,Пирката,еден од основоположните на борењето во Кочани и основач на Боречкиот клуб Спартак.Во шеесетите години на минатиот век во состав на СТВ Партизан работела секцијата во борење чиј прв тренер бил Руисто Гоиргиев.Боречката секција на партизан успешно рабвотела до 1964 година кога е формиран Боречкиот клуб Спартак.
Ристо георфгиев пирката борењето како спорт го донел од Нови сад при неговиот претсој во 1959 година како ученик вво тамошното средно училиште.По средбата со Стеван Хорват светски првак во борење- грчко римски стил, георгиев  по враќањето во Македонија  во пролетта 1960 година ја формирал првата екипа во борење во кочани а тренинзите ги  започнале на месноста Локубија.Од есента истата година борачите се дел од секцијата за борење на ДТВ Партизан.успесите на Спартак како европски шампшион во борење слободен стил и вице шампион на Европа во грчко рисмки стил  во подоцнежните години се дел од успешната работа и на Ристо Георгиев Пирката.зад себе остави генерации борачи кои станаа познати и признати во Македонски европски и светски рамки.
Посмртните останки на Ристо георгиев пирката се погребани денсдска на градските гробишта во Кочани